• Frenchtitude

Can You Date Someone If You Hate Their Style?

Updated: Oct 26, 2019

by KARLEY SCIORTINO via VOGUE / Photo Unplash


Người ta hay nói “Chiếc áo không làm nên thầy tu” nhưng đã bao giờ phong cách của một người khác giới khiến bạn cảm thấy “tụt hứng” ngay khi vừa gặp mặt?Tôi đã nghe nhiều câu chuyện về những lần hẹn hò đầu tiên và cũng là duy nhất từ đám bạn gái của mình mà nguyên nhân chính là cách ăn mặc của các chàng trai. Tôi có cô bạn đã độc thân khá lâu nên khi được mai mối cô đã rất hào hứng trước buổi gặp mặt đầu tiên. Cô dành cả chiều để đi shopping, mua cho mình chiếc váy mới và trang điểm thật kỹ lưỡng. Nhưng bao cảm giác háo hức chợt tắt lịm ngay khi cô nhìn thấy chàng trai đối diện mình tóc tai bù xù, mặc một chiếc áo phông đã bạc màu cùng quần jeans rách tả tơi và đôi tông lếch thếch. Có lẽ không khó để đoán được kết cục của buổi hẹn. Cô bạn tôi đã tìm lý do khéo để ra về trong vòng 20 phút.Một cô bạn khác lại chủ động hơn trong việc hẹn hò. Cô làm quen với một chàng Việt Kiều người Úc qua Tinder. Họ đã nói chuyện cả tháng trời trước khi quyết định gặp nhau. Đối với cô, nếu cho điểm, chàng trai này sẽ đạt 100/100: hài hước, thông mình, quảng giao lại thêm chút máu phiêu lưu. Lần đầu gặp mặt, anh chàng thật dễ thương, chỉ trừ một điểm là anh quá bóng mượt, từ mái tóc vuốt đẫm keo, quần âu áo sơ mi là lượt đến đôi giầy được đánh bóng như gương soi. Cô tự trấn an chẳng qua tính anh chỉn chu vậy nhưng càng về sau cô càng thấy “khó chịu” khi đi cắm trại cùng bạn bè hay ăn quà vặt vỉa hè anh cũng diện nguyên bộ như vậy.Và tôi cũng không ngoại lệ. Khi mới quen người yêu mình tôi đã hỏi anh tại sao luôn thích đi Crocs, thậm chí tới cả cơ quan hay những buổi gặp gỡ nghiêm túc. Anh chỉ cười bảo vì nó thoải mái, êm chân và nó là “style” của anh. Có lần tôi nói nhiều quá, anh quay ra bảo tôi: Vậy tại sao em luôn mặc đồ ngủ ra đường? Tôi phải đính chính đó không phải là các bộ đồ ngủ bằng vải hoa mà các bà, các mẹ hay mặc đi chợ mà là những chiếc sơ mi, quần ống rộng theo hơi hướng pyjama. Nhưng quả thật câu hỏi của anh ấy là có lý. Hóa ra trong mắt anh ấy tôi cũng có những lựa chọn thời trang hết sức khó hiểu.


Đúng là việc hẹn hò một người cùng gu sẽ khiến sự kết nối giữa hai người trở nên nhanh chóng và bền chặt hơn. Tuy nhiên phong cách ăn mặc chỉ là một phần nhỏ về một con người, đôi khi nếu bạn để cảm xúc về thời trang lấn át cảm xúc thật về người đối diện, bạn sẽ đánh mất cơ hội của chính mình. Có lẽ tình yêu đích thực là tôn trọng và chấp nhận những khác biệt của nhau, kể cả những khác biệt về phong cách.


--

Of course, there’s truth to the old adage that clothes don’t make the man. True love is about connection, trust, intimacy, and compassion. And yet, no one wants to date someone who looks like shit.


Style is important. It’s sexy, and it makes being conscious far less boring. If you’re at all sartorially inclined, can you date someone if you hate their style?


A few years ago, in a momentary lapse of judgement, I let a friend set me up on a blind date. The guy sounded great on paper: an architect, well traveled, had built an orphanage in Mexico (or something low-key colonial like that). But then he showed up wearing jeans that gripped exclusively around his thighs and a tank top with confusingly large arm holes. Red flag(s). Halfway through dinner, he told me that he’d done ayahuasca more than 60 times. I was like, “Dude, I already knew that—I could tell by the little rock in your braided anklet.”I normally love the way my boyfriend dresses. (I’m an easy lay—a simple oxford and cotton slacks gets me there every time.) However, sometimes his casual look can be triggering. Recently, he left the house wearing men’s yoga pants (an oxymoron) and those terrifying toe-shoes that look like a glove for your foot. For the whole day I was painfully aware of whether people were looking at his feet. As a couple, your partner is an extension of yourself—they represent what you respect and admire in the world. And I’m sorry, but I just don’t want coffee shop randoms connecting my humanity to shoes with differentiated toes.


My friend Kaitlin, a fiery redhead with strong Twitter opinions, argues that in rare cases, the impossible may be possible. But over time she found his defiant attitude contagious. “People always lie and say they don’t care what people think, but my boyfriend truly doesn’t care. I secretly admire it. Because imagine the opposite: a guy who self-consciously wears James Perse shirts and buys his jeans at Barneys.” Agreed: offensive.


Clearly, there’s a difference between having a style and being stylish. And after experiencing her boyfriend’s annoyingly personal wardrobe, Kaitlin wondered whether, tragically, she was the latter. “The way my boyfriend dresses is so specific to him. He’s so himself, and it’s extremely appealing. Like, I obviously didn’t think I’d grow up to date someone who wears joke T-shirts. That’s not my Hollywood fantasy. But whatever, he’s literally the coolest person I know—way cooler than anyone who thinks his shirts are dumb.” Essentially, confidence trumps everything.As my rich, cunty friend from Milan once told me: “It’s wonderful to love the way someone dresses, but fashion feelings are not the same as real feelings.” How wise. If someone is worth dating, they should, as a prerequisite, transcend their pre-distressed denim. The goal is to get to the point in life where you’re comfortable enough with yourself to say, “He likes those hideous toe-shoes, and he’s who I chose.” Perhaps that is the true definition of love.

----------------------------

FLANERIE CONCEPT STORE

2nd floor, 21 Trang Tien, Ha Noi, Viet Nam

Hotline: (+84) 9 81 90 68 66


[website] http://flanerie.vn/

[instagram] flanerie_journal

[facebook] https://www.facebook.com/flanerie.hanoi/


#Flanerie #ConceptStore #streetstyle #love #couple #style #contemporaryfashion #conceptstore #designer

logo white.png
  • Facebook
  • Instagram

©2019 by Flanerie

41 Tràng Tiền, Hoàn Kiếm, Hà Nội 110109, Vietnam

098 190 68 66